top of page
Featured Posts

Viaţa unui student român la Moscova


Este foarte bine cunoscut faptul că, perioada de studenţie deţine o mare însemnătate în viaţa unui om, contribuind notabil la formarea şi dez-voltarea personalităţii viitorului adult. Reflectând temeinic asupra acestui aspect, am hotărât sa îmi continui remarcabil studiile, cu un stagiu de doctorat în grandioasa Moscovă – o metropolă de o frumuseţe fascinantă, în care istoria şi modernismul, bogăţia şi sărăcia sunt contraste ce se văd în tot locul.

Consider că pentru orice student este un privilegiu şi

o experienţă inedită să studieze într-o ţară minunată ca Rusia, cu o istorie şi cultură impresionante, cu-fundată în literatură, pictură, balet și muzica clasică!

Şi nu doar afirm cu toată onestitatea, ci şi trăiesc din plin această fericire de a studia la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Moscova - Universitatea de Prietenie a Popoarelor – locul în care, în urmă cu doi ani, mi-am început evoluţia nu numai ca specialist, ci şi ca om şi chiar cetăţean.

Această evoluţie are loc într-o am-bianţă socială şi academică propice sta-bilirii unor bune relaţii şi cooperări atât între studenţi, cât şi între aceştia şi pro-fesorii, care, în ciuda corectitudinii şi perfecţionismului ce-i definesc, sunt accesibili, cordiali şi înţelegători cu toţi studenţii străini.

În general, în spaţiul public, şi cu precădere în cel academic, dincolo de expresiile faciale dure, ruşii sunt afabili, modeşti, sinceri, direcţi şi gata oricând să te ajute, fără a manifesta nici o urmă de fanatism religios, discriminare rasi-ală sau etnică.

Studenţii străini ai acestei universităţi, adunaţi din peste 170 de ţări, vin să reflecte mozaicul etnic al Moscovei, mozaic ce te îndeamnă nu numai să descoperi, să înţelegi şi chiar să asimilezi diverse civilizaţii şi culturi, ci mai mult decât atât, să te descoperi pe sine, să îţi iubeşti, respecţi şi promovezi cu patos naţionalitatea şi etnicitatea.

Viaţa studenţească la Moscova constă într-un ritm frenetic, într-un program foarte încărcat, ce include chiar şi sâmbăta ca zi de studiu sau de lucru, completat de o serie de activităţi extracurriculare.

Alături de accesul la un sistem educaţional excelent, coordonat de ade-văraţi profesionişti cu cele mai înalte grade academice, ţin să spun că o bucurie in-comesurabilă mi-o aduce beneficiul şi posibilitatea de a înţelege şi percepe obiectiv modul de a trăi şi a gândi al adevăratului rus, dincolo de stereotipurile antiruseşti pre-existente şi îndeajuns de stimulate de media şi de cultura populară.

După cum bine se ştie, încă din 1989 influenţa funestă a perioadei comuniste a generat o percepţie negativă, eronată a culturii ruse impresionante, a limbii ruse considerată impracticabilă, altfel spus, a tot ceea ce ţine de Rusia şi de ruşi.

Statutul de student la Moscova, mi-a oferit posibilitatea de a depăşi această cortină de fier a percepţiei, de a vedea dincolo de prejudecăţile existente astăzi la noi, de a descoperi că, de fapt, în spatele unei imagini ostile şi aspru conturate, se află o lume frumoasă definită de oameni extrem de prietenoşi, ospitalieri şi bine-voitori, de o aromă unică a culturii şi de un mozaic folcloric ce imbină armonios tradiţiile pluriculturale.

Trebuie să recunosc că nu mi-a fost uşor să depăşesc miturile născocite de o mentalitate blocată încă în trecut, să percep obiectiv şi în detaliu realitatea şi eveni-mentele înconjurătoare, să reuşesc să înţeleg mentalitatea şi stilul de viaţă al omului rus, dincolo de aşa zisa „natură barbară şi necivilizată ” a sa, să trăiesc şi să asimilez cultura rusească şi, nu în ultimul rând, să învăţ limba rusă, o limbă de departe aspră, dar atât de expresivă.

Acomodarea cu viaţa şi, mai ales cu studiul la Moscova, presupune într-adevăr un grad ridicat de dificultate, dar consider că lucrurile măreţe se obţin cu paşi mici și nu în ultimul rând, cu multă trudă şi perseverenţă.

Fără îndoială, trăiesc o experienţă inedită pe meleagurile ruseşti , lăsându-mă ghidată de una dintre teoriile lui Seneca, şi anume aceea ,,de a aprecia fiecare lucru, îndepărtând ce se spune despre el, şi de a cerceta ce este, nu ce e numit”!


Recent Posts
Follow Me
  • Facebook Long Shadow
  • Google+ Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page