top of page
Featured Posts

Rusia privită din mai multe unghiuri



Rusia îi preocupă pe cercetători, din motive lesne de înţeles. Şi nu de azi, de ieri, ci de două secole deja. Astăzi, cu atât mai mult! În rândul celor care studiază relaţiile internaţionale tentaţia e maximă. Cum să te ocupi de altceva, când situaţia nord-pontică arde, când mai marii din Est şi din Vest se privesc (din nou) cu înverşunare? Poţi avea chiar un sentiment de culpabilitate când te gândeşti la alte lucruri decât cele la ordinea zilei.

La întocmirea numerelor anterioare, redacţia Pro Est s-a confruntat cu pro-blema numărului mare de contribuţii dedicate Rusiei, comparativ cu cele privind alte zone şi probleme răsăritene. Am încercat mereu să menţinem un oarecare echilibru, având însă permanent conştiinţa fragilităţii sale. De aceea, încă de la începutul acestui an, am început pregătirea unui număr consacrat exclusiv Rusiei. Provocarea a fost, de această dată, distanţarea pe cât posibil de evenimentele în curs, chiar dacă, în fond, despre ele este vorba, la ele se ajunge. Credem însă că problema este mult mai complicată decât ar putea părea din realitatea politică, economică, militară din teren. Trebuie să căutăm cât mai mult în spatele a ceea ce se vede.

De aceea, am încercat să aducem laolaltă perspective şi opinii cât mai avi-zate, dar şi cât mai diverse. Avem autori situaţi foarte aproape de cercurile de decizie şi alţii observatori, de aproape sau de la distanţa. Oameni de vârste, de formaţii şi de orientări diverse. Credem că înţelegerea şi, pe cât posibil, rezolvarea problemelor estice pot veni numai dintr-o cât mai deschisă abordare. Nimic nu trebuie admis sau respins a priori, doar pentru că place sau nu place, corespunde sau nu unei doctrine sau unui interes. Nimeni nu deţine adevărul absolut, nimeni nu greşeşte total. Neavând alte preocupări decât cele pur intelectuale, ne permitem luxul de a discuta îndelung şi degajat. Discuţia este deschisă tuturor celor care au ceva de spus, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord. Fiecare trebuie să le argumenteze şi să îşi asume ceea ce spune.

Neavând pretenţia adevărului, nu o avem, fireşte, nici pe cea a exhaustivităţii. Rusia este privită din mai multe unghiuri, poate mai multe decât şi-ar imagina unii, dar mult mai puţine decât unghiurile posibile. Discuţiile vor continua...


Recent Posts
Follow Me
  • Facebook Long Shadow
  • Google+ Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page