top of page
Featured Posts

De ce PRO EST?

Ideea a unei reviste consacrate exclusiv analizei politicii est-europene datează încă din 2007. Din motive obiective, la vremea respectivă nu au putut apărea decât două numere, care au atras rapid atenţia şi au rămas în memoria publicului avizat.

Dacă în urmă cu şapte ani Europa de Est ni se părea – şi pe bună dreptate – un spaţiu în plină efervescenţă, evenimentele petrecute de atunci ne îndreptăţesc să constatăm azi că situaţia este în fierbere. De aceea, considerăm că alegerea obiectului de cercetare şi analiză nu mai necesită nicio o explicaţie.

Reluând demersul din 2007, ne propunem să asigurăm publicaţiei o apariţie îndelungată şi regulată. Dorim, deasemenea, să lărgim sfera noţiuni de Est, îndreptându-ne privirile şi în afara Europei, mai exact spre diversele regiuni ale Asiei. Cuvântul eurasiatic ar fi potrivit pentru spaţiul geografic pe care dorim să îl urmărim, dacă el nu ar avea azi conotaţii politico-ideologice.

PRO EST se doreşte o publicaţie simultan academică şi accesibilă unui public cât mai larg. În plus, ea va conţine opinii diverse, chiar contradictorii, alăturarea lor putând fi surprinzătoare. Suntem conştienţi de riscul suspiciunilor şi chiar al acuzaţiilor de partizanat, din toate direcţiile. Tocmai asta ne va dovedi, în timp, neutralitatea. Scopul nostru este doar de a întoarce lucrurile pe toate feţele. Sperăm chiar că vom reuşi să creăm discuţii între cei care, până acum, nu au făcut decât să monologheze în paralel.

Prefixul PRO nu marchează nicio orientare politică, economică, cultură spre vreuna din taberele şi curentele care se confruntă în EST. PRO este, pe de o parte, o pledoarie pentru cercetarea cât mai aplicată şi neutră, iar pe de alta, un modest pas în procesul de realizare a păcii, stabilităţii şi prosperităţii.

PRO EST nu înseamnă în nici un caz anti-vest. Dimpotrivă, suntem sincer şi profund ataşaţi de valorile asociate tradiţional civilizaţiei occidentale, chiar dacă – prea adesea parcă – chiar Vestul pare să se îndepărteze de ele.

PROEST coperti.jpg
Recent Posts
Follow Me
  • Facebook Long Shadow
  • Google+ Long Shadow
  • Twitter Long Shadow
  • LinkedIn Long Shadow
Search By Tags
No tags yet.
bottom of page