Basarabia europeană
Republica Moldova se află la o răscruce.
Uniunea Europeană a Speranţelor sau Uniunea Euroasiatică a lui Putin?
Încotro?
Este întrebarea pe care şi-o pun zilnic politicienii noștri.
Şi aşteaptă întrebări de la noi.
Recent Fondul „Opinia publică” din Moscova a efectuat un sondaj cu următoarea întrebare: „E posibilă repetarea represiunilor staliniste?”
48% dintre cei chestionați au răspuns: „Da.”
Dar lucrul cei mai grav e că 16% au justificat crimele comuniste.
După cum vedem, şi ruşii se tem de ruşi.
Acest popor, certifică manualele de istorie, este imprevizibil. Sau, cum ar zice poetul Tiutcev, „cu mintea (adică cu logica – n.n.) nu poţi să-l pătrunzi”.
Să ne amintim reuniunea de le Istanbul din 1999, la care Federația Rusă a dat asigurări în scris în faţa conducătorilor celor mai puternice state de pe glob că-şi va retrage armata de pe teritoriul republicii noastre, dar nu s-a ţinut de cuvânt.
E doar un exemplu.
De aceea, cred că nouă ne-ar sta cel mai bine să ne ţinem cât mai departe de Uniunea ei Vamală, care nu este altceva decât URSS-2.
Pentru că ce înseamnă Uniunea Vamală?
Înseamnă vameşi comuni. Iar vameşi comuni înseamnă grăniceri comuni. Grăniceri comuni înseamnă armată comună. Armată comună înseamnă conducere politică comună de la Moscova. Iar conducere politică comună înseamnă GULAG-uri comune.
Eu admit că Putin nu e, aşa cum se spune, copilul din flori al lui Stalin. Dar Iosif Visarionovici atunci când murea, a ameninţat: „Я ещё вернусь.” („Eu mă voi întoarce”).
Cum îi ocrotim noi de viitoarele, posibilele deportări, lagăre de concentrație, foamete organizată, genociduri (din cele peste 200 de popoare atestate în 1922 în URSS, în 1989 nu mai rămăseseră decât 89) pe copiii şi pe nepoţii noştri?
Locul nostru e în Europa, în familia popoarelor europene.
Intrarea Republicii Moldova în Uniunea Vamală ar fi un prim pas pentru intrarea noastră în Novorossia.
Ucraina vecină măcinată de război, unde „separatiștii” au mai multe tancuri şi avioane decât armata naţională a Ucrainei, a anunţat că se doreşte în Uniunea Europeană şi în NATO. Şi e pedepsită pentru asta.
Vladimir Putin, prin câteva partide diversioniste în care a pompat zeci de milioane de euro, vrea să deturneze, pe cale paşnică, Republica Moldova din drumul ei proeuropean..
În 2014, Republica Moldova a semnat Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.
E un prim pas de lichidare a consecinţelor Pactului Ribbentrop-Molotov.
Aşteptăm următorii paşi, între care – depunerea oficială a unei Cereri de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
Menţionăm că o Cerere de aderare a Republicii Moldova din partea Societăţii Civile cu peste 200 000 de semnături a fost depusă la Uniunea Europeană încă la 31 decembrie 2006 de către Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova.
Atunci Societatea Civilă n-a făcut decât „să prindă locul”. Aşa cum pro-cedase Societatea Civilă din Ungaria în 1994.
Aşteptăm depunerea unei Cereri de aderare din partea statului, care nu trebuie să întârzie.
Citesc în presă nişte date comparative care vizează ţările Uniunii Europene şi cele ale Uniunii Vamale privind PIB-ul total, PIB-ul pe cap de locuitor, investiţiile, cheltuielile anuale pentru cercetare şi inovare, salariile medii, pensiile, bursele ş.a. În Uniunea Europeană acestea înseamnă sume de 10-20-30 de ori mai mari decât cele din Uniunea Vamală. La un singur capitol Uniunea Vamală întrece Uniunea Europeană: la numărul de deţinuţi din închisori, deşi prima e cu o populaţie de 4 ori mai mică decât cea de a doua, Uniunea Vamală are de câteva zeci de ori mai mulţi puşcăriaşi decât toate ţările Uniunii Europene luate la un loc.
Locul nostru e în familia popoarelor europene, acolo unde se află România. Cei care vor să pună din nou gard între noi şi limba română, între noi şi strămoşii noştri, între noi şi neamul nostru vor intra în istorie ca nişte blestemaţi.
O credinţă de la ţară spune: nu se priveşte decât înainte, dacă vrei să-ţi meargă. Cine se întoarce înapoi, acela are ghinion.
V-aţi imagina un ghinion care îl va însoţi nu pe un om, ci – pe un popor întreg?
Prin GULAG-ul numit URSS poporul nostru e trecut deja.
Acum vrem să cunoaştem Europa.
Şi ea vrea să ne cunoască.
S-o invităm la noi Acasă.
Să-i deschidem larg uşile, dar, mai întâi, să-i deschidem sufletele şi să-i spunem: Bine ai venit aici, de unde n-ai plecat niciodată!